Moravia Cup se představuje 16. 02. 2014 23:24

RC Rally Moravia Cup
Šampionát nesoucí tento název se odehrává z valné většiny na Severní Moravě. Soutěž se dá považovat v konkurenci ostatních podniků za velice mladou, jelikož start do prémiového ročníku a rychlostní zkoušky se konal nedávno a to 15.4.2012.

Myšlenka uspořádat závody RC Rally na S.Moravě přišla z hlav lidí v Ostravě (Standa Moural) již v roce 2011 a její zrod je možno si přečíst na fóru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To, že od myšlenky k realizaci je dlouhá a trnitá cesta není třeba nikomu, kdo si tuto cestu prošlapal více přibližovat. Skupina z Karviné (Henryk Hanzel) dokázala, že realizace rc rally je sice cestou složitou, ale ne nerealizovatelnou. A díky této zarputilosti a oddanosti dané věci se šampionát dostal do stavu, kde se nachází dnes. Funkční Cup o zájmu průměrně 30 aut a sedmi kvalitních podniků se zázemím.

Začátky, start ?
První seznámení úplných amatéru, kteří mají dychtivé oči a hlad po rally se uskutečnil v Branticích u Krnova 4.11.2011. Myšlenka nové soutěže na S.Moravě se zamlouvala i Jirkovi Závišovi z Brantic, který se ve světě RC Rally pohybuje dlouhé roky a díky jeho zájmu a ochotě se uspořádala první testovací rally na pozemku (ZavaRacing), aby poskytla nováčkům v oboru hrubou představu o tom, co rc rally závody obnášejí a jaká by měla být zhruba kostra takového šampionátu, aby na ní šlo dále stavět a závody měly určitý řád a systém. První metry s auty na dráze se tedy uskutečnily na testovacím polygonu v Branticích při účasti šesti aut. Z prvního testovacího dne jsme odjížděli již s pocitem, že nezačínáme na zelené louce a zrod šampionátu již není jen snem či debatou na fóru, ale dostává reálné rozměry a podobu.
Odhady na první ročník, který byl za dveřmi bylo maximu 10 závodních aut a toto číslo by jsme považovali za úspěch.
Zájem byl na konec větší než se dalo očekávat !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

První rok 2012 !
19.2.2012 vznikl web celé soutěže www.MoraviaCup.cz a nábor do prvního závodu mohl začít. Propagace přes Internet zafungovala.
15.4.2012 se konala první soutěž pod oficiální hlavičkou Moravia Cup, kde se postavilo na start 17.posádek ! To, že je v regionu po rc rally hlad bylo znát a počet, který se vydal úspěšně zdolávat první rychlostní zkoušku všechny potěšil. To co účastníky i diváky zde přítomné velice příjemně překvapilo byl přístup lidí z Karviné(Henryk.H), kteří stojí za celou soutěží jako hlavní organizátoři a stály také za první soutěží v Dětmarovicích. Všem přítomným bylo jasně předvedeno, že hodlají šampionát brát opravdu vážně a energii do ní vloženou nehodlají šetřit.
Položením otázky "o čem je hlavně Rally ?" a odpovědí "o naprosto přesném čase !" si vzal Henry k srdci. Ano časomíra bylo to co dodalo našemu šampionátu punc kvalitní soutěže již od prvního závodu. Zde všem přítomný došlo, že investice do kvalitního auta má svou budoucnost a že ti co stojí za celou soutěžní nehodlají pořádat druhořadou soutěž. Další rally již hostila 24 posádek a věhlas šampionátu na Severní Moravě se začal raketově šířit. Do třetího závodu prvního ročníku již startovalo 26 aut ! První sezóna Moravia Cupu v roce 2012 měla 5 závodu s průměrem 9 rychlostních zkoušek. Co lze brát za úspěch tohoto prémiového ročníku je fakt, že se povedlo maximálně zpopularizovat tento koníček "sport" na Severní Moravě, kde byla půda neoraná a hlavně šampionát přivést k životu bez vážnějších porodních komplikací.
Foto sestřih sezóny 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhý ročník 2013 !
Tato sezóna byla zahájena v Suchdole již s účastí 34 aut ! Šampionát a druhá sezóna nemohla začít lépe ! To co lidi kolem soutěže naplňovalo energií dále pracovat na zvedání laťky kvality se splnilo vrchovatě. Zájem lidí vzrostl na maximální mez kterou si pořadatelé vytyčili jako únosnou z ohledem na realizaci plynulosti a časové náročnosti pořádání závodu. V tomto roce se odjelo sedm závodu po devíti rychlostních zkouškách kde kategorie byli rozděleny do čtyř skupin. Rally Classic kde bylo omezení karoserii mimo WRC a S2000 plus jednotné pneu. Rally Academy kde mezi sebou bojovali děti do 10let věku. Týmová soutěž, kde sbírali do tabulky body vždy dva vozy jedné značky a shodného designu. Poslední srovnání bylo v tabulce celkové kde se bez rozdílu bodovalo každé auta a rozlišovacím prvkem byl jen dosažený čas.
Moravia Cup má nepsaná pravidla ohledně pořádání a to den pořádání sobota a počet rychlostních zkoušek 9. Strop na závod je většinou 30 aut, ale zvednutí této hranice zatím nedělalo organizátorům větší problém a zamítnutí registrace jsme zatím nezažili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rok 2014.
Letošní rok bude rozdělen také do čtyř kategorii kde byla udělaná malá změna v jedné kategorii.
1) Hlavní kategorie - zde se bude bodovat každé auto bez rozdílu
Bodové hodnocení bude od 1 do 15 místa v pořadí od 25b do 1b.
2) Pirelli cup - tato kategorie vznikla za zrušený Classic a změna se udála v zrušení volby karoserie, která je již libovolná a jedinou podmínkou této skupiny je mít pneumatiky pirelli.
3) Týmová kategorie - zde budou sbírat body týmy se stejnou značkou a designem vozu. Jsou-li v týmu více než dvě auta, má povinnost nahlásit před závodem, které dva vozy budou bodovat.
4) Academy - kategorie dětí, které budou moci změřit si čas s vrstevníky do 10 let věku.
Sezóna bude zahrnovat sedm závodu, na kterých si startující projede všechny možné povrchy od asfaltu, přes štěrk až po hlínu. Počet účastníku odhadujeme dle předešlého ročníku a ohlasu na šampionát s 30 až 35 vozy. Povrch, který bude dominovat roku 14´ bude smíšený, z toho dva závody budou asfaltové.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prestižní podnik roku 2014 ?!
Má-li se vyzvednout soutěž, kterou by jsme mohli postavit na vrchol a brát jí jako tu nejlepší reklamu na náš Cup není to rozhodování na dlouhé hodiny, ale i tak se člověk malinko zamyslí.
Rally Ondřejov či Suchdol nad Odrou jsou velice krásné soutěže, které by s přehledem obstály v konkurenci s jinou soutěží jak do jejich délky možnosti převýšení či technické náročnosti nebo zázemím. O nic hůře na tom nejsou ani soutěže jako Karviná, Dětmarovice či Šumvald, kde s ohledem na technické pasáže s těmi, které lze potkat na již zaběhnutých soutěžích si také nic nezadají, ale přes všechny tyto opravdu potem vybudované pravidelné podniky, přeci jen jedena vyčnívá. Na jazyk se každému z MoraviaCupu dere závod v Branticích (Rally Rockstar Jeseníky). Ano a nelze než souhlasit, tato soutěž je beze sporu tou na jejíž den se všichni těší a považují ji za koření a chloubu celého šampionátu. Pořadatel (J.Záviš) má cit pro trať na rally a i ti, kterým se zrovna dvakrát na místním podniku nedaří, i tak září spokojeností, že si trať užívají a jízda je baví. Výtečně upravený povrch, všestrannost terénu i různorodost povrchů, modelová věrnost okolí a domácí pohoda s jeho zázemím dýchne na každého účastníka či diváka. Vřele doporučujeme !
Jak jsme již zde napsali, historie podniku nesahá daleko a čeká nás teprve třetí ročník. Ale samozřejmě šampióny již máme a klubající se větší či menší talenty určitě také. A zde jsou jména, která patří již nesmazatelně do historie Moravia Cupu:

Jiří Záviš:
Mistr 2012(Škoda Fabia WRC)
Třetí místo v týmech 2013(ZavaRacing, Citroën DS3 WRC).
Organizátor Rally Rockstar Jeseníky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedřich Štěpaník(senior):
Více mistr 2012 i 2013 (Škoda Fabia S2000)
Mistr v týmech 2013 (Ryo Rally Team)
Organizátor Rally Ondřejov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Libor Zatloukal:
Mistr 2013(Ford Fiesta WRC)
Více mistr v týmech 2013 (NHRC team)
Organizátor Rally Šumvald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talenty, které lze považovat za opravdovou budoucnost šampionátu a kteří již po tak krátké době prokazují nepřehlédnutelnou stoupající křivku výkonnosti máme za roky 2012 a 2013 po více.
Štěpaník Bedřich(junior) 3.místo 2012, mistr v týmech 2013,
Czylok Ladislav 5.místo 2012, mistr Classic 2013,
Klich Ondřej 6.místo 2012, více mistr Classic 2013,
Charvát Jakub 14.místo 2012 a výkonnostní skok na 5.místo v roce 2013,
Bortel Tomáš více mistr Academy 2012, mistr Academy 2013,
Záviš Oliver 3.místo Academy 2012, více mistr Academy 2013,
a další a další.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V neposlední řadě nemůžeme opomenout nejdůležitější jméno, které je porodníkem, otcem i ředitelem a také jedním z účastníku Moravia Cupu v jedné osobě není nikdo jiný než Hanzel Henryk. Dokázal přivést myšlenku k životu a s pomocí dalších a dalších naučil pomalu batole chodit. A i když je cesta ještě dlouhá, tak všichni věří, že možné úskalí, které na cestě toto mrně potká, zdárně překoná a život M.Cupu bude dlouhý, úspěšný a všem kolem rozdávající radost a zábavu !

napsal: Stanislav Moural