Ve Zlíně vítězí Škoda Fabia R5 08. 03. 2018 22:00

Prvním závodem ve Zlíně odstartovala sezona MČR RC rally. Na závodě se sešlo rekordních 83 závodníků ze všech koutů České republiky. Již od první RZ bylo jasné, že nejlépe si se skvěle připravenou tratí poradí mladíci Martin Čejchan, Viktor Trnka a domácí Vít Kutal, kteří všichni svorně letos jedou se speciálem Škoda Fabia R5. Ale pojďme si vývoj závodu přiblížit po jednotlivých měřených testech.

RZ1: Nejlepšího času dosáhl místní Vít Kutal, za ním ale v těsném sledu dojíždí Martin Čejchan a Victor Trnka. Smůlu měl další z favoritů Aleš Čejchan, který krátce po startu ulomil kolo a dojížděl zbytek testu po třech. Pepa Jandouš kvůli problémům s vozem ani neodstartoval.

RZ2: Boj na čele o desetinky pokračuje. Tentokrát byl nejrychlejší Victor Trnka před Vítkem Kutalem a Martinem Čejchanem, čímž se posunul na druhé místo celkově. Mezi veterány je na špici zatím Josef Pekař, dětské kategorii vévodí Jakub Mudřík a mezi dívkami hraje prim Martina Pekařová.

RZ3: Jen čtyři setiny sekundy dělí prozatím vedoucího Víta Kutala před dotahujícím Martinem Čejchanem v celkovém pořadí. Třetí Victor Trnka je ale stále v dostřelu. O čtvrté místo bojuje David Šintál s Lukášem Zámečníkem.

RZ4: Na prvních pěti postech beze změny. Šesté místo po doteku fotobuňky opustil Josef Pekař a jeho místo zaujal Petr Pavlát. V kategorii 1 vede stále Jakub Mudřík před Jakubem Pospíšilem a Pavlem Maštalířem, dvojkám kraluje celkově druhý Martin Čejchan s půlminutovým náskokem na Tomáše Mudříka, třetí je v této kategorii Filip Kopecký. Mezi Martinou Pekařovou a Marií Jandoušovou v dívčím klání jsou i v polovině závodu stále jen minimální rozestupy.

Poukaz na odběr zboží v hodnotě 700,- Kč od společnosti MZ-Racing vyhrává Ivo Šimeček.

RZ5: Martin Čejchan zatroubil do útoku a časem o bezmála tři sekundy lepším než zajeli druhý Victor Trnka a třetí Vít Kutal se dostal do celkového vedení. První trojice si nic nedaruje. Za nimi je již větší mezera. Na čtvrtou příčku o necelou sekundu se vrátil Lukáš Zámečník před Davida Šintála. Petr Pavlát drží jako nejlepší veterán šestou příčku, pět sekund za ním je ale Martin Mudřík.

RZ6: Victor Trnka se nechce spokojit se třetím místem a vyhrává šestou rychlostní zkoušku. Mezi prvním Martinem Čejchanem a druhým Vítkem Kutalem je rozdíl jen osm desetin sekundy. Na čtvrté místo se vrací David Šintál. Martina Pekařová vede před Marií Jandoušovou o necelé dvě vteřinky.

RZ7: Černého Petra si v boji o vítězství vybral v této RZ Victor Trnka, když špatně odbočil a musel se vracet. Podobně bloudil i Pavel Košíček. O celkové vítězství si to tedy rozdají Martin Čejchan a Vít Kutal. Před poslední zkouškou je dělí jen půl sekundy. Podobně těsné je to i v dámské kategorii, kde Martina Pekařová má náskok už jen 0,86 s.

RZ8: Malou sportovní tragédií skončil závod pro místního Vítka Kutala, když místo boje o vítězství nakonec bojoval o přežití, resp. o dojetí do cíle po té, co trefil mostek a poškodil zavěšení. Z pohodlného vítězství se nakonec radoval Martin Čejchan, když bral i nejvíc bodů za Powerstage. Druhý v poslední zkoušce i celkově byl dnes Victor Trnka, třetí místo spadlo do klína Davidu Šintálovi.

Dramatický souboj v kategorii dívek nakonec zvrátila na svou stranu Marie Jandoušová, když Martinu Pekařovou zdolala po celodenním klání o nicotné čtyři desetiny sekundy.

Mezi veterány v poslední RZ zabojoval Martin Mudřík a sesadil z nejvyšší příčky Petra Pavláta. Třetí dojel Josef Pekař.

Kategorii 3 opanoval Victor Trnka, další místa zaujali David Šintál a Lukáš Zámečník.

V juniorské kategorii kraloval celkový vítěz Martin Čejchan, na stupních vítězů ho doplnili Tomáš Mudřík a Filip Kopecký.

Bitvu nejmladších zdárně vybojovali Jakub Mudřík před Jakubem Pospíšilem a Davidem Vaculíkem.

Druhý závod letošní sezony se koná 14.dubna ve Vyškově na tamní oblíbené asfaltové trati.
 

foto Michal Holínek