Na Rally Jizera nejrychlejší Ford Fiesta R5 ze Zlína. 30. 01. 2019 22:23

První závod pětidílného seriálu se odehrál v Železném Brodě poslední lednovou sobotu. Venku hustě sněžilo, což mělo za následek pozdní příjezd některých účastníků. Pořadatel měl pochopení pro situaci a nejen, že neuděloval penalizace, ale prodloužil i čas pro shakedown o 15 minut. Administrativní přejímkou prošlo 52 závodníků a závodnic.

RZ1: Na úvod připravili pořadatelé krátkou atraktivní paralelní speciálku. Nejlepší časy zajeli Vít Kutal (Ford) s Martinem Čejchanem (Peugeot) hned v první rozjížďce. Hlavní favorit Marek Střihavka (Ford) chyboval a zajel až třetí čas. Řada pilotů v čele s Petrem Pavlátem (Toyota) obdržela penalizaci za kontakt s časomírou.

RZ2: První klasická RZ se stala kořistí Marka Střihavky, který se tím posunul i do čela průběžného pořadí. Druhý v RZ Vít Kutal je druhý i průběžně. Třetí čas zajel Victor Trnka (Škoda) a poskočil na čtvrté místo za Martina Čejchana. Rozdíly jsou díky krátkým zkouškách zatím minimální. Před RZ3 došlo k přeskupení, startuje se i nadále po půlminutě.

RZ3: Opět došlo ke změně na čele. Vítek Kutal zajel o 14 setin lépe než Martin Čejchan a oba tak odsunuli dosavadního lídra Marka Střihavku, který zajel třetí čas o 5 setin před Victorem Trnkou. Tato čtveřice okupuje i první čtyři místa průběžného pořadí. Na páté se probojoval Filip Musal (Škoda), šestý je Filip Kopecký (Ford) a sedmé místo drží Aleš Čejchan (Škoda).

RZ4: Nejrychlejší byl znovu Vít Kutal a na čele má více než pětisekundový náskok. Dobře zajeté pneu už má Victor Trnka a je z toho hned druhý čas v RZ a posun na bronzovou příčku. Třetí místo v RZ zaznamenal Martin Čejchan a sice jen těsně, ale stále drží stříbrný post v průběžném hodnocení. Pátý za Markem Střihavkou, který není spokojen s chováním vozu, je nyní Martin Knespl (Škoda), jenž zároveň vede kategorii 4. Naopak mezi nejmladšími v kategorii 1 vede suverénně Jakub Mudřík (Citroen).

RZ5: Po polovině závodu je v čele Vít Kutal. Má už bezmála desetisekundový náskok na druhého Martina Čejchana. Jen v této RZ mu nadělil rovné čtyři sekundy. Třetí v RZ i celkově je Marek Střihavka. Victor Trnka trefil fotobuňku (penalizace 10 sekund) a místo stříbrné bere zatím bramborovou medaili. Ze čtyř dívek v poli je nejlepší Karolína Havlíčková (VW).

Poukaz na bezplatný odběr zboží od firmy MZ-Racing získává Vlastimil Brentner.

RZ6: Vítězí opět Vít Kutal a navyšuje náskok na 16 sekund. Druhý čas zaznamenal Victor Trnka a pomalu stahuje desetisekundovou penalizaci. Na prvních sedmi místech se jinak nic nemění, v souboji o osmou pozici je na tom nyní nejlépe Tomáš Procházka (Škoda). Filip Musal a Michal Bouchner (Ford) jsou ale v jedné sekundě za ním.

RZ7: Pěkně rozjetý je v této fázi závodu Victor Trnka a s náskokem přes tři sekundy vítězí v sedmé zkoušce, čímž se dostává na třetí místo před Marka Střihavku, kterému ani druhý čas nestačil na udržení bronzu. Na čele to je beze změn, vede Vít Kutal před Martinem Čejchanem o 18 vteřin. Čtvrtý čas zajišťuje Filipu Kopeckému průběžně pátou příčku.

RZ8: Vítek Kutal bezchybnou jízdou kontroluje situaci a navyšuje svůj náskok na 21 sekund. Druhý čas znamená i posun na stříbrný post pro Victora Trnku. Na bronzový stupínek zatím sahá Marek Střihavka, který na nepopulární čtvrté místo odsunul Martina Čejchana. Na šesté místo poskočil Aleš Čejchan a do první desítky se už dostal Štěpán Mlejnek (Subaru).

RZ9: Závěrečná powerstage už nepřinesla žádná velká překvapení. Zvítězil v ní dnes suverénně jedoucí Vítek Kutal a kromě 90 bodů za výhru v závodě si připisuje i bonusových 8 bodů za powerstage. Druhý v RZ i celkově byl dnes Victor Trnka, podobně třetí jak v poslední zkoušce, tak i v celém závodě nakonec dojel Marek Střihavka. Celkově čtvrtý, ale první mezi juniory skončil loňský Mistr republiky Martin Čejchan, v kategorii 2 za ním dojel jeho bratr František a bronzový byl dnes o pouhých sedm sekund Tomáš Mudřík (oba Peugeot). Mezi nejmladšími kraloval po celý den Jakub Mudřík, který za sebou nechal Ayrtona Alexe Pavláta (Toyota) a Denise Krčmáře (Nissan). V kategorii veteránů byl nejlepší Martin Knespl před Petrem Pavlátem a Martinem Mudříkem (Škoda). A konečně mezi dívkami vyhrála Karolína Havlíčková, druhá byla Andrea Jáklová (Škoda) a třetí Karolína Pavlíčková (VW).

Druhý závod letošní sezony se koná 27. dubna ve Vyškově na tamní oblíbené asfaltové trati.
Bližší informace najdete na webu mcrrcrally.cz a na facebook.com/mcrrcrally.